Základná škola
Čo bolo?

Studňa dobra

V 2. B triede prebehla v 11. týždni pri príležitosti svetového dňa dobra (14.11.) akcia pod názvom Studňa dobra.  Na triednickej hodine sa žiaci porozprávali na túto tému s triednou učiteľkou, Mgr. Ivetou Lukáčovou.  Deti hovorili o tom, kedy môžu robiť dobro, komu môžu dobrými skutkami pomôcť a čo si vlastne predstavujú pod pojmom „dobro“.
            Potom si každé dieťa napísalo na kúsok papiera, čo by chcelo urobiť dobré v tomto týždni pre svojho suseda v lavici a poskladané papieriky nahádzali deti do veľkej sklenenej „studne“. Túto aktivitu žiaci spolu s pani učiteľkou vyhodnotili  v  piatok  18.11.2011. Hovorili
o tom, či sa im podarilo splniť svoje predsavzatie a ako sa im darilo zrealizovať ho. Rozprávali aj o svojich pocitoch pri robení dobrých skutkov, ale aj o tom, ako sa cítili, keď niekto iný sa im snažil pomôcť alebo vykonať pre nich dobrú vec.
            K téme „dobro“ sa žiaci spolu s pani učiteľkou vrátili pri čítaní príbehov zapojených  do súťaže 12. ročníka Detský čin roka. Žiaci si postupne vypočuli všetky príbehy v 6. kategóriách, rozprávali sa o tom, ako by oni postupovali, ak by sa ocitli na mieste tých, ktorí boli hlavnými hrdinami jednotlivých príbehov. Deti sa zapojili aj do hlasovania, ktoré pani učiteľka odoslala ďalej prostredníctvom mailu.
            Cieľom tejto triednej akcie  bolo viesť deti k pozitívnym hodnotám, k spolupatričnosti, k láske a úcte k druhým ľuďom. Pani učiteľka, Mgr. Iveta Lukáčová, sa snažila vzbudiť u detí vieru v dobro, ktorým môžu pomáhať známym i neznámym. Celá akcia skončila povzbudivým heslom: „Všímaj si svoje okolie, premýšľaj ako spraviť všedné dni radostnejšími.“
 
Žiaci vhadzovali svoje predsavzatia na dobré skutky do sklenej studne.
Po celý čas trvania akcie mali žiaci studňu pred svojimi očami, aby nezabudli na svoje skutky a na svojich kamarátov.