Základná škola
Čo bolo?

Školenie pre pedagógov našej školy pod vedením Mgr. Márie Zelníkovej, PhD.

 
Dňa 18. 3. 2017 sa v našej škole Dobrého Pastiera uskutočnilo školenie pre pedagógov na tému „Dieťa so špeciálno-výchovnými potrebami a práca s Montessori pomôckami“ pod vedením Mgr. Márie Kozelkovej, PhD.
 
Zúčastnili sa ho učitelia materskej a základnej školy. Celé školenie prebiehalo vo veľmi príjemnej a tvorivej atmosfére. Pani Mária Kozelková so zanietením rozprávala o svojich osobných skúsenostiach s touto pedagogikou, s ktorou už dlhodobejšie pracuje. Najskôr učiteľov v krátkosti oboznámila so životom Márie Montessori v kontexte historických udalostí, následne ukázala jednotlivé pomôcky, ktoré dokážu rozvíjať osobnosť žiaka vo viacerých oblastiach. Zdôrazňovala však aj to, že nápady na tieto pomôcky sa môžu čerpať z každodenného života. Učitelia mali možnosť vyskúšať si ich „na vlastnej koži“ a presvedčiť sa, že v zdanlivo jednoduchej pomôcke sa ukrýva premyslený didaktický systém, ktorým sa dieťa hravým spôsobom učí, precvičuje a rozvíja nielen vedomosti ale taktiež zlepšuje motoriku.
 
V poobedňajších hodinách pedagógom dala pani školiteľka podnetné návrhy na riešenie niektorých pedagogických výchovno-vzdelávacích problémov v pedagogickej praxi. Pre mnohých z nich bolo toto stretnutie veľmi podnetné a veria, že nebolo posledné.