Základná škola
Čo bolo?

Filmy Jeden svet deťom

Žiaci piateho a šiesteho ročníka sa dňa 14.marca 2013 zúčastnili na premietaní filmov z festivalu Jeden svet deťom. 13. ročník festivalu Jeden svet nezabúda na detských divákov a počas predstavení sa oboznámili s osudmi svojich rovesníkov, ktorí majú štart do života náročnejší, no napriek tomu sa nevzdávajú svojich snov.
Róm policajtom? Tak túto predstavu by mnohí Slováci plní predsudkov odsúdili hneď na začiatku na neúspech. Malý rómsky chlapec Ďuri však verí, že až raz vyrastie, bude z neho strážca zákona. Alebo šofér kamiónu. Na definitívne rozhodnutie má ešte more času. Zatiaľ žije s rodičmi a súrodencami v chladnej a smradľavej chatrči. Príbeh Ďuriho je o tom, že ani zúfalé životné podmienky nebránia deťom snívať o lepšej budúcnosti.
11-ročná Ellena je zas nepočujúca a práve stojí pred dôležitým životným rozhodnutím. Skúsi študovať na náročnejšej strednej škole pre nedoslýchavých, alebo to vzdá hneď na začiatku a bude pokračovať v škole pre hluchonemých? Holandský dokument Ellenin svet školákov presvedčí, že Ellena je napriek sluchovému postihnutiu dieťa ako každé iné. Iba problémy, ktoré rieši, sú trochu odlišné.V treťom filme s názvom Dlhá, dlhá cesta sa zoznamujeme s osudmi emigrantov na ich ceste za slobodou. Celá projekcia aj s doprovodnou besedou trvala niečo vyše hodiny a my sme si precestovali po Európe a spoznali jej rôzne zákutia s ich malými aj väčšími problémami.