Základná škola
Čo bolo?

Moji predkovia - Vlastiveda 2. B

Chceme sa s Vami podeliť o niekoľko príhod, ktoré sme si o našich predkoch - starkých, prastarkých - zapísali ako domácu úlohu z vlastivedy. Ďakujeme si navzájom, že sme sa mohli obohatiť ich múdrosťou a pestrosťou ich života.
Veríme, že aj vy sa potešíte, zasmejete, poučíte.
 
"Moja babička bola výborná žiačka. Keď bola druháčka, so spolužiačkou si porovnávali, ktorá má viac jednotiek. Babička mala o dve jednotky menej, tak si ich do žiackej knižky sama dopísala. Potom samozrejme dostala strašný výprask."
Evka Rovňaníková

"Prastarká Anna z Terchovej bola sirota. Od šiestich rokov musela ísť do služby. Najprv bavila deti a keď bola väčšia pásla kravy. Vyháňala ich až do Vrátnej na Kravarské, kde sa pásli na holiach. Chodila bosá. Raz keď driemala na tráve, zrazu zacítila ako jej čosi studené a klzké lezie po ruke. Pozrela sa a zbadala hrubú vretenicu ako si cez ňu kráti cestu. Úplne stuhla od strachu. Vretenica však spokojne preliezla a zmizla v tráve."
Julka Bieliková

"Starká našej babky nepoznala televízor, výťah ani klavír. Myslela si, že za televízorom sú schovaní ľudia a stále čakala, kedy pôjdu spať. Výťahom nešla, lebo sa bála, že ide do pekla. V klavíri hľadala vtáčiky, čo spievajú po údere na klávesy."
Marek Šuštiak

"Moja prastarká prala koberce na rieke Váh. Zrazu stúpla voda až po jej pás. Prastarká chcela zachrániť koberce, ale nevládala ich vytiahnuť. Ledva sa zachránila ona sama."
Anna Mária Chovancová

"Môj pradedko Martin Kučera sa narodil 12. 1. 1942 v Stráňavách. Jeho rodičia sa volali Jozefínka a Ján. Bol najmladším z 9 detí. Keď mal 3 roky, skončila sa 2. svetová vojna. Keď mal môj pradedko 10 rokov, zomrel mu otec. Vychovávala ho už len mama. Bol to pre nich ťažký život. Už má 70 rokov. Vždy má nejakú prácu – v záhrade, chystá si drevo na zimu. Pomáha nám aj na stavbe domu. Má rád včielky a preto sa venuje ich chovu."
Marko Gažo

"Cez vojnu spadlo za dedinu do lesa lietadlo. Pradedo spolu s ľuďmi z dediny išli zachraňovať vojakov z havarovaného lietadla. Tí na nich najskôr začali strieľať, ledva sa im podarilo schovať. Začali kričať na vojakov nech nestrieľajú, lebo oni im chcú pomôcť. Vojaci teda prestali strieľať a išli s ľuďmi do dediny."
Benedikt Gašper

"So starým otcom som chodil na chatu. Chodievali sme do lesa zbierať hríby, zbierali sme čučoriedky a maliny. Pri ohni sme opiekli slaninku."
Peter Zazuľák

"Jedného príjemného dňa sa moji starí rodičia vybrali do lesa na huby. Bolo skoro ráno a v lese bolo voňavo a ticho. Boli vášniví hubári. V ten deň nazbierali veľa húb. Na druhý deň, keď stará mama ešte spala, starý ocko sa išiel poprechádzať po hore. Išiel do kopca hore chodníkom, zdvihol hlavu a od prekvapenia ustrnul. Asi desať metrov pred ním stál veľký hnedý medveď na zadných labách. Chvíľu na seba kukali a veru bol starý ocko rád, keď sa po chvíli medveď otočil a ušiel do lesa. Starý ocko veru nečakal a otočil sa a bežal domov."
Lucia Martinčová

"Cez prázdniny sme boli s dedom na výlete v lese. Zbierali sme huby a zablúdili sme. Nevedeli sem nájsť chodník, tak nás dedo viedol cez kríky. Boli sme celí doškriabaní."
Nina Škrková